fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Liječnik otkrio: Evo što boja sluzi otkriva o našem zdravlju

Autor: Dnevno.ba/

Tijekom zimskih mjeseci povećan je broj prehlada. Iskašljavanje sluzi jedna je od posljedica virusnih i bakterijskih infekcija s kojima se borimo, prenosi Index.hr.

“Kada nam curi nos ili iskašljavamo sluz, to je znak da se tijelo bori protiv infekcije i izbacuje je iz tijela, a boja sluzi može ukazivati na uzrok same infekcije”, kaže dr. Tom Jenkins.

Kašalj uzrokovan virusom obično prolazi za 10 do 25 dana.

“Sluz nas štiti jer održava pluća, dišne puteve i nos vlažnima te prenosi antitijela i imunološke stanice koje pomažu u borbi protiv infekcije”, dodao je liječnik.

Ako se pitate na što točno ukazuje pojedina boja sluzi, saznajte u nastavku teksta

Ilustracija: Pixabay

Zelena sluz

Prema dr. Jenkinsu, zelena sluz označava prisutnost bijelih krvnih stanica koje su važne za borbu protiv infekcije. Dodao je da bijele stanice proizvode enzim koji može obojiti sluz u zeleno. Napominje i da o pojavi zelene sluzi tijekom dana treba razgovarati s liječnikom, jer ponekad može značiti bakterijsku infekciju.

Ružičasta sluz

“Ružičasta sluz može biti znak tekućine u plućima (plućnog edema). Ljudi s akutnim plućnim edemom stvaraju vrlo prepoznatljivu pjenastu ružičastu sluz”, tvrdi dr. Jenkins.

Crvena sluz

Crvena sluz je zabrinjavajuća jer je znak prisutne krvi. To može biti uzrokovano kašljem, infekcijom prsnog koša ili, ponekad, zlokobnijih stanja.

Smeđa sluz

Smeđa sluz česta je kod pušača. Može je uzrokovati i sasušena krv iz nosa ili prehlada, kao i udisanje onečišćenog zraka ili dima od vatre. Ponekad ukazuje na bakterijsku infekciju.

Crna sluz

Crna sluz može se javiti kao posljedica udisanja prljavštine ili prašine, kao i pušenja.

“Opće pravilo je da je veća vjerojatnost da se događa nešto ozbiljnije ako je sluz tamnija. Ako je uočite, javite se liječniku”, poručio je doktor.

Za super početak dana obavite jutarnje istezanje u krevetu

Autor: Dnevno.ba/
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});