fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Otkriven je način liječenja opasnog raka: Ključ leži u čudotvornoj biljci

Autor: Dnevno.ba

Borba protiv bilo kakve vrste raka jedna je od najvećih u svijetu medicine i farmacije. Godinama se radi na raznim lijekovima i pokušajima liječenja, a sada se čini kako su znanstvenici napravili ogroman korak u borbi protiv raka kože, i to najopasnije vrste. Naime, ekstrakt kanabisa pokazuje “čudesan” potencijal u ubijanju najopasnije vrste raka kože.

Još je prerano za bilo kakve zaključke, no ako se rezultati testiranja na životinjama repliciraju na ljude, mogli bi doći do novog lijeka za borbu protiv melanoma. Tvrtka MGC Pharmaceuticals iz Australije eksperimentirala je s uljem kanabisa pod nazivom PHEC-66, piše Science Alert.

 

Još u kolovozu 2023. godine MGC je pokrenuo istraživanje koje je otkrilo da PHEC-66 zaustavlja izolirane stanice melanoma u laboratorijima. Sve je na kraju potvrđeno od strane RMIT Sveučilišta i Charles Darwin Sveučilišta, koji su kroz nove studije potvrdili tezu australskih znanstvenika.

Foto: Pixels

Veliko otkriće

“Ulje radi štetu stanicama melanoma te ih sprječava da se razmnožavaju u nove stanice. Umjesto toga počinje smrt stanica, poznato i kao apoptoza”, pojašnjava Nazim Nassar, biomedicinski znanstvenik s CDU-a.

Još se mora istražiti hoće li ulje biti djelotvorno na živim životinjama. Kanabis je već dugi niz godina biljka koja se koristi kao lijek u mnogim slučajevima, ali rijetki su ovakvi znanstveni napredci u posljednjih nekoliko godina. U Australiji je 2016. legaliziran kanabis u medicinske svrhe, što je potaknulo tamošnje znanstvenike da istraže puni potencijal ove biljke.

Za super početak dana obavite jutarnje istezanje u krevetu

 

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici iz Australije otkrili su potencijal kanabisa u ubijanju nekih vrsta kancerogenih stanica. Tako su primjerice 2020. godine otkrili neke vrste kanabisa koje mogu ubijati stanice leukemije u laboratoriju. Time su potvrdili istraživanja iz drugih dijelova svijeta. Nedavno smo pisali o konoplji i svim njezinim ulogama, ali i razlozima zašto se ispati uzgajati ovu svestranu biljku.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});