fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Liječnici i stomatolozi u HNŽ potpisali kolektivni ugovor

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Konačno je potpisan kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti liječnika medicine i stomatologije na području Hercegovačko-neretvanske županije, između premijera Vlade HNŽ Nevenka Hercega i Kristine Bevande, predsjednice Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ.

„Potpisom na Kolektivni ugovor, koji će vrijediti tri godine, uspješno smo okončali uistinu značajne pregovore s vrlo važnim segmentom našega zdravstva – liječnicima medicine i stomatologije. Bilo je potrebno puno zajedničkih napora, dijaloga i kompromisa kako bi se došlo do obostrano prihvatljivih rješenja“ – rekao je premijer Herceg.

Iako se radi o značajnim financijskim izdacima, Vlada, uz poboljšanje materijalnog statusa liječnika medicine i stomatologije, na ovaj način želi poboljšati i nivo kvalitete zdravstvene brige za građane HNŽ.

„Sutra će Nezavisnom strukovnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu na području HNŽ i Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar biti upućen Prijedlog Kolektivnog ugovora izrađen na istim principima kao i Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ. Uvjeren sam da ćemo uskoro i s njima uspješno okončati pregovore“ – dodao je Herceg.

Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ danas je potpisao povijesni dokument, smatra Bevanda. Kako je kazala, ovo je samo početak djelovanja Sindikata koji će i u buduće biti prepoznat kao partner u rješavanju svih pitanja i zaostalih problema u sistemu zdravstva.

„Nositelji smo posla u zdravstvu i bez obzira što to neko može shvatiti kao diskriminaciju, nikada nam nije bila namjera umanjiti ulogu naših suradnika. Jednostavno smo uzeli stvar u svoje ruke. Nije nam bilo lako, trebalo je vremena da se shvati naša ozbiljnost i da se shvati da naša upornost neće nikada oslabiti kada nas veže zajednički cilj. Uz naše nesalomive članove, uz pomoć i potporu doktora cijele Federacije BiH, želim naglasiti i nikad upitnu pomoć naših direktora, strpljenje naših pacijenata, ali i vjernu pratnju i korektnost novinara“ – naglasila je Bevanda.

Strukovni sindikat nastavlja borbu za preostala dva kantona u kojima nije potpisan Kolektivni ugovor za doktore, a kada zaokruže cijelu Federaciju BiH, tvrdi, onda se korak po korak okreću rješavanju svega ostalog što im smeta u sistemu zdravstva.

„Hvala i Vladi HNŽ što je odlučila da prati trend i prihvati promjene koje nalaže vrijeme te što je, usprkos brojnim problemima Kantona, našla način da pitanje doktora riješi na zadovoljstvo svih“ – rekla je  Bevanda.

Inače, na nedavno održanoj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je dala suglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ, kao i uslovima i roku primjene, te usvojila Zaključak u svezi s nastavkom dijaloga sa sindikatima zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu.

Podsjetimo, generalni štrajk doktora medicine i stomatologije HNK obustavljen je nakon što je Vlada HNK dala obećanje.

Sindikat je prihvatio raniju ponudu Pregovaračkog tima Vlade HNŽ u kojoj se satnica s dosadašnjih 2,00 KM povećava na 2,30 KM, a koeficijenti za 0,60 KM linearno za zanimanja liječnika medicine i stomatologije.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});