fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Obnovite hrskavicu koljena prirodnim putem i smanjite rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima

Autor: dnevno.ba

Pravilna prehrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice koljena, kuka i kičme

Održavanje optimalne tjelesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao  i izbjegavanje velikog fizičkog naprezanja tijekom dana, dokazano smanjuju rizike od pretjeranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice. Preventivno djelovanje je kao i uvijek najvažnije, jer nam ono može dugoročno sačuvati zglobove od oštećenja, te nam život čini znatno lakšim.

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona sudjeluje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetizira u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina je 12 miligrama za svaki kilogram naše tjelesne mase. Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, grah i sl. Osim lizina, veoma je važna i supstanca hondroitin koja sudjeluje u očuvanju naše hrskavice i isto tako značajna je za prirodno obnavljanje hrskavice koljena, kuka i svih drugih zglobova. Hondroitin apsorbira vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove. Optimalna količina ove supstance iznosi od 1.000 do 1.200 miligrama dnevno, a dobiva se iz hrskavice morskog psa, kao i iz svinja i krava. Osim toga, hondroitin se često kombinuje s glukozaminom koji potiče bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, te je isto tako značajan i za prirodno obnavljanje hrskavice. On se dobiva iz hitina koji čini ljušture morskih rakova, jastoga i slično.

PIXABAY

Prehrana koja se bazira na namirnicama bogatim vitaminima od ključnog je značaja za pravilno formiranje i obnavljanje hrskavice koljena. Najveći dio nje s vremenom okoštava, pa je potrebno unositi što je moguće više vitamina da bi se produžio njen vijek i gipkost.

Konzumacija namirnica bogatih vitaminom C može biti od velike pomoći za izgradnju i obnavljanje hrskavice kuka, koljena i drugih zglobova. Tijelu je neophodan taj vitamin jer on potiče stvaranje kolagena ključnog u izgradnji zdravih ligamenata i tetiva. Optimalna dnevna količina iznosi 75 miligrama, a odličan izvor su citrusi, narandže, mandarine, grožđe, kupine, kao i njihovi sokovi. Vitamina C ima i u crnom luku, paprici, krompiru, zelenoj salati i sl. Prehrana bazirana na tom voću i povrću takode može smanjiti rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});