fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BIOGRAFIJA KOJA OTKRIVA TUŽNU STRANU ŽIVOTA VELIKE DIVE: Naša novinarka pročitala ju je u jednom dahu, ovo su njezini dojmovi o knjizi velike Mariah Carey

Autor: dnevno.ba

Najveća uspješnica Mariah Carey, Sve što želim za Božić, ilustrira čari Božića, toplinu doma i mir koji taj kršćanski blagdan predstavlja većini ljudi. U svojoj najnovijoj biografiji “The Meaning of Mariah Carey” velika diva otkriva da nikada u svome djetinjstvu nije osjetila toplinu doma i čari Božića. Ušavši u 50. godinu života Mariah se osmjelila pisati o tamnoj strani svoga djetinjstva, a bila je iskrena o svom statusu “proizvoda” za glazbene korporacije koje su ju iskorištavale, i na njoj zaradile milijune dolara.

Jedna je od rijetkih pjevačica koja je od 18. do 50. godine redala samo upjeh za uspjehom, a čije su pjesme uvijek bile broj jedan na svjetskim top listama. Mariah od samoga početka karijere gotovo nikada nije iskusila trenutke bez slave. Zlobnici kažu da svoju 32-godišnju pjevačku karijeru duguje udaji za 21 godinu starijeg Tommyja Mottolu predsjednika korporacije Sony Music.

On je u potpunosti kontrolirao karijeru mega-zvijezde, ali i njen privatni život.  Na 218 stranica knjige posvetit će puno prostora tom braku iz noćne more i svom životu u “zlatnom kavezu”. Od sigurnosnih kamera i ljubomornih ispada narcisoidnog Mottole, Mariah je neprestano živjela u strahu od novog ispada. Kada se razbolila od pritisaka karijere i nesretnog braka, Mottola joj je dozvolio da započne psiho-terpiju, ali s njegovom terapeutkinjom. Mariah je shvatila da je svoju disfunkcionalnu obitelj samo zamijenila još disfunkcionalnijim brakom. Uz pomoć pastora baptističke crkve i zajednice vjernika učvrstila je svoju vjeru u Boga. Dobila je potrebno samopuzdanje da raskine s Mottolom i Sony diskografskom kućom.

Mariah je odrastala u New Yorku 70-tih godina, koji je prolazio kroz transformaciju od grada s opasnim i zapuštenim crnačkim četvrtima, Bronxa i Harlema do danas jedne od najskupljih metropola u svijetu. Mariah i njena majka Patricia Carey su uvijek živjele u na Long Islandu, Newyorškoj  četvrti luksuznih vila u kojima žive bijelci. Mariah i majka nalazile su utočiste  u nekoj od zapuštenih kućeraka jeftine najamnine.

Majka Patricia bila je operna pjevačica, obrazovana na  prestižnom Juilliard School of Music u NY.  Patricia je bila porijeklom Irkinja, izuzetno lijepa, ali vrlo nekonvencionalna: punim je plućima udisala slobodu, živjela je kao hipik i nije se previše posvećivala djeci. Kada se udala za crnca Alfreda Careya njena je se konzervativna Irska obitelj odrekla. U braku je rodila troje djece, a Mariah je bila najmlađa i najbijelija. Marijah se sjeća da je svoju baku upoznala tek oko svog 10. rođendana. Majka se nije usudila dovesti drugo dvoje djece među svoju rodbinu jer su više ličili na oca Afro-Amerikanca.

Nekoliko godina nakon Mariahnog rođenja obitelj će se raspasti. Mariah će u sjećanju zauvijek ostati svađe, tučnjave i zlostavljanje: “Do svoje druge godine razvila sam nepogrešiv osjećaj za trenutak kada će nasilje eskalirati i trebam spašavati živu glavu. Točno sam znala prepoznati krikove i plač nakon kojih će doći udarci.”

Nekad je žrtva nasilja bila majka, a nekad ona. Brat i sestra su bili puno stariji od nje i dosta tamnije kože. Kao obitelj, mnogi su ih izbjegavali jer je nije bilo uvriježeno da se sklapaju brakovi između različitih rasa.

Postoji izreka da na mjestu gdje se nalazi pukotina, ulazi svjetlo. Mariah govori otvoreno o svojoj slomjenosti.  Njeni su stihovi puno puta odraz bola i trauma, a glazba joj je pomogla da transformira svoje osjećaje u pjesme koje će slušati generacije obožavatelja u cijelom svijetu.

Kad joj je bilo najteže, Mariah bi progurala kroz vlastite krize i slabosti imajući na umu svoje obožavatelje, tzv. “janjace” kako se odmila nazivaju. Nije ih htjela iznevjeriti, i pokleknuti pred pritiscima muškaraca u njenom životu, ali i tereta slave. Dobro je znala kako je nesretno završila njezina predhodnica u glazbenom žanru, Whitney Huston.

Obiteljski problemi  odrazili su se na psihološko zdravlje Mariah Carey, ostavivši duboke posljedice koje će rezultirati u nekoj vrsti nervnog sloma 2008. godine. Mariah se je uvijek lovila za slamku spasa. U jednom je trenutku  je ta osoba bio njen otac. Njega je voljela i cijenila, ali on i majka Patricia jednostavno nisu funkcionirali zajedno. Brat Morgan je bio vrlo problematičan, ogrezao u kriminal, potiskivao je ljutnju zbog rasizma i diskriminacije s kojom se suretao dnevno, odrastajući u NY 70-tih godina prošlog stoljeća.

“U mojoj 12 godini, sestra Alison me drogirala s Valliumom, ugurala mi kokaina u nos koliko bi stalo pod njen veliki nokat, zamalo me gurnula u prostituciju, čime se je i sama bavila”, piše Mariah o najvećim traumama svoje mladosti.

Sestra je ostala trudna u pubertetu i napustila je dijete. Mariah i majka Patricia brinule su se o nećaku Shawu dok nije odrastao. Sestrina trudnoća bila je velika opomena: “Znala sam da nikada neću podleći muškarcima. Nisam se upuštala u seksualne odnose  i zaljubljivanje sve do udaje za Tommya, koji je bio prvi muškarac u mom životu.”

“The Meaning of Mariah Carey” je iskrena priča o životu dive, ali ipak ima podosta praznina.

Mariah odlučuje prešutjeti djelove svoga života, a neke osobe namjerno izostavlja, npr. bivše dečke kao rappera Eminema, i suparnicu na glazbenoj sceni u Jennifer Lopez. Također se ne spominje bipolarni poremećaj koji je tek nedavno javno priznala, ali ne u knjizi.  Kada opisuje učestale epizode anksioznosti te sloma koji je doživjela od iscrpljenosti, možda aludira na simptome bipolarnosti.

U završnim poglavljima piše o svojoj djeci, blizancima Roc i Roe koji imaju puno sretnije djetinjstvo od nje. “Njihovi životi nikad nisu bili ugroženi, policija nikad nije morala intervenirati u našem domu. I jedan i drugi imaju divnu garderobu. Ne žive u strahu, nikada nisu morali bježati pred nekim, a njih dvoje ne nastoje uništiti jedan drugoga,” kaže Mariah aludirajući na svoje loše odnose sa sestrom i bratom.

Mariah je ispričala svoju životnu priču u svom stilu brbljavice, na trenutke je smiješna, a na trenutke ćudljiva. Čak je i drska u svojoj odvažnosti. Takav je pristup životu izgradila kao obrambeni mehanizam zbog ugroženosti od  članova obitelji, siromaštva i rasizma što su joj je zatrovali mladost.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});