fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tko je Titova neprežaljena ljubav o kojoj nikada nije htio pričati?

Autor: Slobodna Dalmacija

Nakon pet i pol godina koje je proveo kao ratni zarobljenik propale austro-ugarske vojske u Rusiji i Sibiru, Josip Broz se u studenom 1920. vratio u novonastalu Kraljevinu SHS.

S njim je stigla i njegova mlađa žena, Ruskinja Pelagija Bjelousova.

Broz se u međuvremenu zaposlio u bravarskoj radionici Filipa Bauma u Zagrebu, a učlanio se i u Komunističku partiju Jugoslavije. Posao mijenja 1921. kada se zapošljava u mlinu Samuela Polaka u Velikom Trojstvu, selu nedaleko Bjelovara.

Tamo je sa suprugom živio sljedeće četiri i pol godine. O bračnome životu Brozovih iz tog vremena malo je poznato, ali čini se da su živjeli skladno. Josip je Pelagiju zvao ‘Poljka’.

Zna se ipak da im je u studenom 1922. rođen sin Hinko koji umire nakon osam dana od dizenterije, dok u lipnju 1923. od difterije umire 18-mjesečna kćer Zlatica, Josipova miljenica.

U veljači 1924. rodio im se sin Žarko, koje im je donekle bilo i utjeha.

Početkom 1924. Broz je izabran u novoformirani Okružni komitet KPJ za Bjelovarsko-križevačku županiju, i to mu daje poticaj za daljnje ambicije, kao organizatora i predvodnika.

To je ujedno i vrijeme kad se počinje i on sam mijenjati, od mirnog obiteljskog čovjeka ka stranačkom aktivisti kojem je familija uvijek na drugom mjestu, prenosi portal 6yka.com.

Broz ubrzo postaje vrlo aktivan, održava veze i vezice na sve strane, između ostalog sa pokrajinskim rukovodstvom KP u Zagrebu.

Na sahrani jednog kolege iz Bjelovara drži buntovni govor, zbog kojeg osam dana odlazi u zatvoru. Kad je Josip Broz 1928. godine osuđen na pet godina zatvora, Pelagija se sa sinom Žarkom vratila u Rusiju.

Nakon izlaska iz zatvora 1934. i Tito će se ubrzo naći u Moskvi.

U siječnju 1935. Centralni komitet KPJ odlučio ga je uputiti na rad u Komiternu, odnosno u Balkanski zemaljski sekretarijat, kao referenta za rad po pitanjima KPJ. Tito je očekivao da će to biti prilika da obnovi odnose sa suprugom.

Tri mjeseca je čekao na poruku koju nije dobio. Najveće razočarenje za njega bilo je saznanje da Pelagija nije bila brižna majka. Izgledi i nedolično ponašanje Žarka, smještenog u domu za djecu stranih državnih službenika, bili su razlog za veliku brigu. Žarko je imao burnu mladost i živio je na ivici zakona. Kao vojnik Crvene armije u ratu protiv Njemaca izgubio je ruku.

Tito ga je vratio krajem 1945. i sin mu se, vrlo razuzdano i burno, živeći u Beogradu, ženio tri puta. Pelagija Bjelousova se nakon razvoda s Josipom Brozom preudala za Rusa, i s njim dobila dvoje djece.

Autor: Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});