fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Screenshot/Twitter/Independent

Najstariji čovjek na svijetu otkrio tajnu dugovječnosti: Svakog petka jede ovu stvar

Autor: Dnevno.ba/Hina

Sa 111 godina i 224 dana, John Alfred Tinniswood iz Engleske službeno je preuzeo titulu najstarijeg živućeg čovjeka na svijetu. Guinnessova knjiga svjetskih rekorda objavila je to u petak, dva dana nakon što je objavila smrt bivšeg nositelja ‘titule’ Juana Vicentea Péreza u dobi od 114 godina, mjesec dana prije njegovog 115. rođendana.

“Ili živite dugo ili živite kratko, a tu ne možete puno učiniti”, rekao je Tinniswood u intervjuu za Guinness prilikom kojeg mu je uručen certifikat. Dok je Tinniswood, koji ne puši, rijetko pije i svakog petka jede ribu i pomfrit, rekao da je tajna dugovječnosti “samo sreća”, savjetovao je i o umjerenosti u životu: “Ako previše pijete ili jedete previše ili hodate previše, ako radiš previše bilo čega, na kraju ćeš patiti.”

Rođen u sjeverozapadnom engleskom gradu Liverpoolu 26. kolovoza 1912., Tinniswood je proživio dva svjetska rata kao i pandemije Velike gripe i Covida-19. Također drži rekord za najstarijeg preživjelog veterana Drugog svjetskog rata na svijetu, prema Guinnessu. Rođen je iste godine kada je Titanic potonuo.

Najstarija živuća žena ima 117 godina

Doživotni je navijač nogometnog kluba Liverpool i doživio je svih devetnaest osvojenih naslova svog kluba i svih osam osvojenih naslova svog kluba u FA kupu. Pradjed trenutno živi u staračkom domu u engleskom primorskom gradu Southportu.

 

Voditeljica staračkog doma Katie Howard izjavila je za BBC da je bila čast brinuti se za Tinniswooda, “nevjerojatnu osobu s toliko mnogo priča za ispričati”, koja “uživa čitajući novine i slušajući radio”.

Najstarija živuća žena na svijetu je 117-godišnja Maria Branyas Morera i živi u Španjolskoj.

Na današnji dan: Umro proslavljeni slikar, Livnjak Gabrijel Jurkić

 

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});