Možete li pogoditi koje povrće registrirani dije...
Pomoću ovog trika prepoznajte pravo maslinovo ulje: Veliki broj u prodaji je zapravo miješano
Maslinovo ulje je dugogodišnji favorit u prehrambenoj i kulinarskoj kulturi širom svijeta. Ljudi ga vole zbog njegove izvanredne arome, bogatog okusa i raznovrsnih koristi za zdravlje. Osim što se koristi kao osnovni sastojak u mnogim jelima, maslinovo ulje se također koristi za pripremu salata, marinada, umaka i preljeva. Njegova korisnost seže i izvan kuhinje – koristi se i u kozmetičke svrhe zbog svojih hidratantnih svojstava za kožu i kosu.
S obzirom na svoje brojne zdravstvene prednosti, uključujući antioksidativna svojstva i sposobnost snižavanja kolesterola, maslinovo ulje je postalo ključni sastojak u mnogim zdravim prehrambenim navikama širom svijeta. No, nisu sva ulja ista, dapače.
Na temelju američkog istraživanja, koje je otkrilo da se većina ekstra djevičanskih ulja miješa s jeftinijim alternativama, potrošači su pozvani da budu pažljivi prilikom odabira maslinovog ulja. Kvaliteta ovog proizvoda ključna je za ukus i nutritivnu vrijednost mnogih jela, stoga je važno osigurati da se kupuje visokokvalitetno ulje.
Evo na što paziti
Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se dobiva prvom prešanjem svježih maslina, smatra se najčišćim i najkvalitetnijim oblikom maslinovog ulja. Njegova kiselost ne bi trebala prelaziti 0,5 posto kako bi zadržalo svoje najbolje karakteristike. Test provjere u hladnjaku, gdje bi ulje trebalo zgusnuti i zamutiti se, može biti brz način provjere autentičnosti i kvalitete ulja, piše dnevno.hr.
Prilikom kupovine, važno je obratiti pažnju na etiketu proizvoda. Ekstra djevičansko maslinovo ulje trebalo bi biti označeno na etiketi, a dodatno je poželjno da oleinske kiseline ne prelaze 0,8 posto. Također, preferirajte nerafinirano hladno prešano ulje, što ukazuje da je dobiveno bez upotrebe kemikalija i zadržalo je veći dio nutritivnih svojstava maslina.
Kada je riječ o okusu, pravo ekstra djevičansko ulje trebalo bi imati čisti okus masline, bez dodataka drugih biljaka ili aroma. Osim toga, trebalo bi imati jak miris masline i karakterističnu zelenu do tamnosmeđu boju.
Ambalaža također igra važnu ulogu u očuvanju kvalitete maslinovog ulja. Tamna staklena boca idealna je za očuvanje svježine ulja jer štiti od štetnih učinaka svjetlosti, topline i kisika. Stoga je preporučljivo izbjegavati kupovinu ulja u prozirnoj plastičnoj ambalaži, koja može dopustiti prodor svjetlosti i brže kvarenje ulja. Obratite pozornost na ambalažu prilikom odabira maslinovog ulja kako biste osigurali njegovu dugotrajnu kvalitetu.
Nikada nemojte pojesti limun koji dobijete uz piće: Kad ovo pročitate bit će vam jasno zašto
ZADNJE VIJESTI
Većina ljudi s vremena na vrijeme uživa u alkoholnim pići...
Kad pomislite na voće, vjerojatno vam prvo na pamet padne s...
Koliko god hitno bilo, nemamo uvijek priliku odgovoriti na p...