fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Pomoću ovog trika prepoznajte pravo maslinovo ulje: Veliki broj u prodaji je zapravo miješano

Autor: Dnevno.ba

Maslinovo ulje je dugogodišnji favorit u prehrambenoj i kulinarskoj kulturi širom svijeta. Ljudi ga vole zbog njegove izvanredne arome, bogatog okusa i raznovrsnih koristi za zdravlje. Osim što se koristi kao osnovni sastojak u mnogim jelima, maslinovo ulje se također koristi za pripremu salata, marinada, umaka i preljeva. Njegova korisnost seže i izvan kuhinje – koristi se i u kozmetičke svrhe zbog svojih hidratantnih svojstava za kožu i kosu.

S obzirom na svoje brojne zdravstvene prednosti, uključujući antioksidativna svojstva i sposobnost snižavanja kolesterola, maslinovo ulje je postalo ključni sastojak u mnogim zdravim prehrambenim navikama širom svijeta. No, nisu sva ulja ista, dapače.

Na temelju američkog istraživanja, koje je otkrilo da se većina ekstra djevičanskih ulja miješa s jeftinijim alternativama, potrošači su pozvani da budu pažljivi prilikom odabira maslinovog ulja. Kvaliteta ovog proizvoda ključna je za ukus i nutritivnu vrijednost mnogih jela, stoga je važno osigurati da se kupuje visokokvalitetno ulje.

Foto: Unsplash

Evo na što paziti

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se dobiva prvom prešanjem svježih maslina, smatra se najčišćim i najkvalitetnijim oblikom maslinovog ulja. Njegova kiselost ne bi trebala prelaziti 0,5 posto kako bi zadržalo svoje najbolje karakteristike. Test provjere u hladnjaku, gdje bi ulje trebalo zgusnuti i zamutiti se, može biti brz način provjere autentičnosti i kvalitete ulja, piše dnevno.hr.

Prilikom kupovine, važno je obratiti pažnju na etiketu proizvoda. Ekstra djevičansko maslinovo ulje trebalo bi biti označeno na etiketi, a dodatno je poželjno da oleinske kiseline ne prelaze 0,8 posto. Također, preferirajte nerafinirano hladno prešano ulje, što ukazuje da je dobiveno bez upotrebe kemikalija i zadržalo je veći dio nutritivnih svojstava maslina.

Kada je riječ o okusu, pravo ekstra djevičansko ulje trebalo bi imati čisti okus masline, bez dodataka drugih biljaka ili aroma. Osim toga, trebalo bi imati jak miris masline i karakterističnu zelenu do tamnosmeđu boju.

Ambalaža također igra važnu ulogu u očuvanju kvalitete maslinovog ulja. Tamna staklena boca idealna je za očuvanje svježine ulja jer štiti od štetnih učinaka svjetlosti, topline i kisika. Stoga je preporučljivo izbjegavati kupovinu ulja u prozirnoj plastičnoj ambalaži, koja može dopustiti prodor svjetlosti i brže kvarenje ulja. Obratite pozornost na ambalažu prilikom odabira maslinovog ulja kako biste osigurali njegovu dugotrajnu kvalitetu.

Nikada nemojte pojesti limun koji dobijete uz piće: Kad ovo pročitate bit će vam jasno zašto

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});