Sakrij oglas
 Veličina slova Opet čekanje milosti

Prelazak granice s osobnom iskaznicom u rukama Europske unije

BiH i Hrvatska će uputiti zajednički zahtjev svim zemljama Europske unije da se građanima BiH omogući ulaz u Hrvatsku s osobnom iskaznicom...

SARAJEVO - Pitanje prelaska granice BiH s Hrvatskom uz predočenje osobne iskaznice ostaje otvoreno, rekao je danas ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija predstavljajući detalje trilateralnog sastanka - Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Europska komisija.

Prema dogovoru, BiH i Hrvatska će uputiti zajednički zahtjev svim zemljama Europske unije da se građanima BiH omogući ulaz u Hrvatsku s osobnom iskaznicom. Također, Hrvatska je najavila da će u Vijeću EU-a pokrenuti pitanje zadržavanja sadašnjeg režima na granicama kako bi državljani BiH i dalje mogli ulaziti s osobnim iskaznicima. Stoga, građanima BiH ostaje čekati što će odlučiti Unija.

BiH želi zadržati privilegije

Na sastanku u Bruxellesu s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih integracija Vesnom Pusić i europskim tajnikom za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Füleom, razgovarano je o velikom broju pitanja kao što su granični prijelazi, tranzit preko luke u Pločama i tranzit robe kroz Neum, izgradnji odgovarajućih objekata na granicama, te modalitetima teritorijalnih graničnih prijelaza.

Rekavši kako u sljedeća četiri mjeseca ostaje još mnogo toga da se uradi, Lagumdžija je rekao kako će tim poslovima otvoriti šansu da BiH zadrži sve privilegije koje je imala s Hrvatskom.

Ministri su usuglasili sporazum o malograničnom prometu, sporazum o graničnim prijelazima i zajedničku izjavu o sporazumu za Neum i Ploče, a potpis na dogovoreno trebao bi biti stavljen do kraja svibnja.

Hrvatska nema ništa protiv, EU ograničava

Govoreći o ulasku bosanskohercegovačkih državljana u Hrvatsku s osobnim iskaznicama, Pusić je nakon sastanka rekla kako odluku o tome ne donosi Hrvatska, nego Vijeće EU-a, ali je na Hrvatskoj da to predloži.

-Mi ćemo pokrenuti takvu inicijativu, zatražit ćemo od irskog predsjedništva i država članica da razmotre mogućnost donošenja takve odluke. Nije na Hrvatskoj da o tome odluči, ali jest da to pokrene i mi smo to spremni učiniti, rekla je Pusić.

Podsjećamo, o prelasku granice razgovaralo se i na sastanku ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ranka Ostojića, i ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića, u Dubrovniku. Tom prilikom je rečeno kako će građani BiH od 1. srpnja u Hrvatsku moći ulaziti samo s biometrijskom putovnicom, a ne s osobnom iskaznicom, kao do sada.

No, hrvatski ministar Ostojić je rekao kako Hrvatska nema ništa protiv toga da građani BiH nastave ulaziti u Hrvatsku samo s osobnom iskaznicom, ali ''da ograničenja postoje u arhivu EU''.

-Tamo je definirano da morate imati identifikacijski dokument, to jest biometrijsku putovnicu i da se mora udarati pečat. To znači da nije moguće to napraviti na osobnoj karti i to je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana BiH s osobnom iskaznicom u Hrvatsku, rekao je Ostojić i naglasio kako se ništa ne mijenja za sve one koji imaju urednu putovnicu na koju će dobiti pečat.

Pečat na kartonu

Dodao je i kako postoji varijanta u kojoj bi građani BiH koristili osobnu iskaznicu uz eventualno karton, kao što sad državljani Hrvatske ulaze u Sloveniju.

-To znači da se na tom kartonu može udariti pečat i da temeljem tog pečata se može vidjeti kada ste ušli ili izašli iz zemlje. To, nažalost, ne prihvaća Europska komisija ni Europsko vijeće iz razloga što to nije prihvaćeno kao presedan. Jer je vrlo precizno navedeno da to mora biti dokument, na kojem se može udariti pečat, rekao je Ostojić.

Pojasnio je kako ostaje mogućnost da Hrvatska svojom inicijativom zatraži od svih zemalja članica EU da podrže zahtjev da građani BiH nakon 1. srpnja 2013. godine mogu nastaviti ulaziti u Hrvatsku s osobnom iskaznicom. No, sve članice EU trebaju konsenzusom donijeti takvu odluku i prihvatiti tu inicijativu da bi se mogao nastaviti takav režim.

Bh ministar sigurnosti rekao je pak kako će se BiH potruditi dostaviti Hrvatskoj sve podatke koji su potrebni kako bi zahtjev koji Hrvatska strana bude podnijela nadležnim tijelima EU bio što efikasnije obrazložen.

-Drago nam je znati da imamo punu podršku Hrvatske, ali je problem to što ona ne može sama donijeti tu odluku. Odluku treba verificirati svih 27 zemalja članica EU. Bh. diplomacija, zajedno s Hrvatskom, mora uraditi veliki dio posla, da bi omogućili taj komoditet ljudima, prvenstveno onima koji žive neposredno uz granicu, rekao je Radončić nakon sastanka u Dubrovniku.

Što se pak tiče drugih graničnih problema s kojima se BiH susreće nakon što na tisuću kilometara granice ''stane'' EU, u Bruxellesu je dogovoreno je se luka Ploče nastavi koristiti pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i da će se moći vršiti izvoz i uvoz robe industrijskog te biljnog i životinjskog porijekla, koja će prilikom izvoza morati zadovoljavati EU standarde.

Povoljniji režim za luku Ploče

Povjerenik za proširenje Štefan Füle je rekao nakon sastanka u Bruxellesu kako je Komisija predložila posebni tranzitni režim za izvoz iz Bosne i Hercegovine preko luke Ploče.

-Zahvaljujući tom posebnom režimu velika većina izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda životinjskog podrijetla nastavit će se i nakon ulaska Hrvatske. Taj će se režim primjenjivati od 1. srpnja 2013. godine dok Bosna i Hercegovina ne ispuni europske standarde, rekao je Füle.

Lagumdžija je pojasnio kako se roba životinjskog porijekla koja ne zadovoljava standarde Europske unije neće moći uvoziti preko luke Ploče te da će se opskrba Neuma moći vršiti i tranzitom kroz Hrvatsku.

Posebna pozornost posvećena je pograničnim područjima Neumu, Gradišci i Bihaću, a građani koji žive u tom području dobit će specijalne iskaznice.

Prema zaključcima dogovora u Bruxellesu, između Hrvatske i BiH biti 50 do 60 graničnih prijelaza različitih kategorija, od posebnih graničnih prijelaza opremljenih za prijelaz živih životinja, do malograničnih prijelaza. I Hrvatska i BiH, zauzele su stav kako je postignut dogovor koji će zadovoljavati obje strane.


Vezane vijesti
  • Autor: R.I.
  • Photo: Berislav Jurič
  • Datum: ponedjeljak, 18. veljače 2013. u 12:49
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina Gradonačelnik Tuzle odgovorio opozicijskim strankama

TUZLA - "Opozicija je upoznata sa veoma ambicioznim i realnim programom ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2015. godini. Jasno je da se gradonačelnik Tuzle izborio za donošenje Zakona o izdvajanju

Bosna i Hercegovina Zatražen monitoring sudskog procesa protiv Ilije Jurišića

SARAJEVO - Pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, 2. i 3. travnja bit će otvoren pretres po žalbi koju je na prvostepenu presudu, kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora

Bosna i Hercegovina Panika u SNSD-u zbog popisa zaposlenih u SIPA-i, koje se tereti za ratne zločine!

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra da je objavljivanje spiskova 400 Srba zaposlenih u policijskim i vojnim strukturama u BiH koji su i

Bosna i Hercegovina SOS Dječija sela BiH održala zanimljivu prezentaciju

SARAJEVO - U okviru međunarodnog projekta pod nazivom „Brini o meni“, koji organizacija SOS Dječija sela realizira u Bosni i Hercegovini od 2014. godine, 25.03.2015. su u Sarajevu prezentirani rezulta

Izdvojeno
Najčitanije