Sakrij oglas
 Veličina slova SPORNE IZJAVE U CHICAGU

Izetbegović i Komšić za opoziv konzula Pećanca, Radmanović protiv

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine član Predsjedništva Bakir Izetbegović zatražio je opoziv generalnog konzula naše zemlje u Chicagu Brane Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. siječnja, u Chicagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Za opoziv konzula Pećanca glasao je predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta suglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Chicagu, iako to nije službeni praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i suborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Chicagu BH konzul Brane Pećanac.


Vezane vijesti
  • Autor: Fena
  • Photo: -
  • Datum: petak, 24. siječnja 2014. u 15:24
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina ŠKOLARAC: Predsjednik Budimir nazočio Danu škole

SARAJEVO - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir nazočio je danas manifestaciji koju je upriličila Osnovna škola „Ćamil Sijarić" u povodu Dana škole.

Bosna i Hercegovina BiH će do 2050. biti država s najstarijim stanovništvom na Balkanu

Bosna i Hercegovina će do 2050. godine postati država s najvećim udjelom stanovnika starije životne dobi na Balkanu a njihov će broj tada biti dvostruko veći nego što je danas, predviđanja su studije

Bosna i Hercegovina Fadil Šljivić imenovan za komesara MUP-a TK-a

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona je danas je jednoglasno usvojila odluku o imenovanju Fadila Šljivića za komesara Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a.

Bosna i Hercegovina PANDUREVIĆ: Ma lažu ko lopovi, Vlada RS se zadužila i kod MMF-a i kod Rusije!

SARAJEVO – Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević je danas u Sarajevu izjavila novinarima da „Vlada Republike Srpske beskrupu

Izdvojeno
Najčitanije