Sakrij oglas
 Veličina slova SPORNE IZJAVE U CHICAGU

Izetbegović i Komšić za opoziv konzula Pećanca, Radmanović protiv

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine član Predsjedništva Bakir Izetbegović zatražio je opoziv generalnog konzula naše zemlje u Chicagu Brane Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. siječnja, u Chicagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Za opoziv konzula Pećanca glasao je predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta suglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Chicagu, iako to nije službeni praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i suborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Chicagu BH konzul Brane Pećanac.


Vezane vijesti
  • Autor: Fena
  • Photo: -
  • Datum: petak, 24. siječnja 2014. u 15:24
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina Tri godine od smrti velikog Nijaza Durakovića

SARAJEVO - Danas se navršavaju tri godine od smrti uglednog profesora Nijaza Durakovića.

Bosna i Hercegovina Europska unija više ne računa na SNSD!

BANJA LUKA - U situaciji potpunog raspada politike vladajuće kaste (SNSD, DNS, SP) i nedostatka ikakvog suvislog odgovora na narastajuću krizu, Oligarhija je posegla za represivnim mjerama i neistinam

Bosna i Hercegovina "Nestašica" Srba u Federaciji BiH

SARAJEVO - Bombastične izjave da će vlast u Bosni i Hercegovini nakon održanih izbora u listopadu biti formirana u rekordnom vremenu, nisu se obistinile.

Bosna i Hercegovina VELIKODUŠNO: HDZ BiH dao zadnju ponudu SDA i DF-u

MOSTAR – Ako se ne postigne dogovor o raspodjeli resora u HNŽ-u do idućeg tjedna, odnosno ako SDA i DF Željka Komšića ne pristanu na novu ponudu HDZ-a BiH, HDZ će započeti razgovore s drugim strankama

Izdvojeno
Najčitanije