Sakrij oglas
 Veličina slova SPORNE IZJAVE U CHICAGU

Izetbegović i Komšić za opoziv konzula Pećanca, Radmanović protiv

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine član Predsjedništva Bakir Izetbegović zatražio je opoziv generalnog konzula naše zemlje u Chicagu Brane Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. siječnja, u Chicagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Za opoziv konzula Pećanca glasao je predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta suglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Chicagu, iako to nije službeni praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i suborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Chicagu BH konzul Brane Pećanac.


Vezane vijesti
  • Autor: Fena
  • Photo: -
  • Datum: petak, 24. siječnja 2014. u 15:24
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina JERKO LIJANOVIĆ: Izbori su bili jedini razlog za uhićenje

SARAJEVO – "Politička konkurencija koja je željela ostvariti svoje ciljeve na ovim izborima i sklonili nas sa scene stoji iza našeg uhićenja" - kazao je u razgovoru za Dnevni list još uvijek aktualni

Bosna i Hercegovina VIDEO: Dva HDZ-a, SDA, SDS i PDP formiraju novu vlast u Bosni i Hercegovini!?

BANJA LUKA - Moguća je koalicija narodnih stranaka na nivou BiH, izjavio je za BN TV predsjednik SDS-a Mladen Bosić, podsjećajući na Deklaraciju koju su u aprilu ove godine potpisali lideri SDS-a i PD

Bosna i Hercegovina Voda iz Drine puna gvožđa i olova!

BOGATIĆ - Najnovije analize pokazale su da voda iz rijeke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini gvožđa i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova

Bosna i Hercegovina VIDEO: Kako poplavljeni dočekuju zimu?

BANJA LUKA - Mnoge obitelji koje su pretrpjele štetu u nekoj od ovogodišnjih poplava, sa zebnjom dočekuju zimu.

Izdvojeno
Najčitanije