Sakrij oglas
 Veličina slova SPORNE IZJAVE U CHICAGU

Izetbegović i Komšić za opoziv konzula Pećanca, Radmanović protiv

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine član Predsjedništva Bakir Izetbegović zatražio je opoziv generalnog konzula naše zemlje u Chicagu Brane Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. siječnja, u Chicagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Za opoziv konzula Pećanca glasao je predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta suglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Chicagu, iako to nije službeni praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i suborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Chicagu BH konzul Brane Pećanac.


Vezane vijesti
  • Autor: Fena
  • Photo: -
  • Datum: petak, 24. siječnja 2014. u 15:24
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina HNS traži više biračkih mjesta u BiH za hrvatske predsjedničke izbore

Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja više stranaka što ih predvodi HDZ BiH, zatražio je od vlasti Hrvatske da povećaju broj biračkih mjesta u sjedištima četiri diplomatsko-konzularna predstavništv

Bosna i Hercegovina Bevanda i Milanović u ponedjeljak na otvaranju Studentskog doma u Sarajevu

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovat će u ponedjeljak, 1.12.2014. godine, otvaranju studentskog doma „Dr.

Bosna i Hercegovina BAKIR vs AVAZ: Izetbegović dobio tužbu - frizerka mora platiti 7.000 maraka!

SARAJEVO - Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je tuženi izdavač „Dnevnog avaza" „Avaz roto press doo Sarajevo" dužan tužitelju Bakiru Izetbegoviću na ime naknade štete zbog klevete isplati

Bosna i Hercegovina ZAVRŠNA PLJAČKA ALUMINIJA: Najvećom tvornicom u Hercegovini suvereno gospodari tajkun Marijan Primorac!

MOSTAR - Tajkun Marijan Primorac stvarni je gospodar mostarskog Aluminija, piše Slobodna Bosna.

Izdvojeno
Najčitanije