Sakrij oglas
 Veličina slova SPORNE IZJAVE U CHICAGU

Izetbegović i Komšić za opoziv konzula Pećanca, Radmanović protiv

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine član Predsjedništva Bakir Izetbegović zatražio je opoziv generalnog konzula naše zemlje u Chicagu Brane Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. siječnja, u Chicagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Za opoziv konzula Pećanca glasao je predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta suglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Chicagu, iako to nije službeni praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i suborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Chicagu BH konzul Brane Pećanac.


Vezane vijesti
  • Autor: Fena
  • Photo: -
  • Datum: petak, 24. siječnja 2014. u 15:24
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina DNEVNO.ba: Kada bi duša posjedovala imovinsku karticu

MOSTAR - Čitamo o imovinskim karticama političara desetak dana do izbora. I opet ne vidimo podatak o imovinskoj kartici najdražeg političara. Što bi to bilo zanimljivo u imovinskoj kartici neke skoro

Bosna i Hercegovina VIDEO EKSKLUZIV: Admiral Davor Domazet - Lošo otkriva gdje je nastao vehabizam!

ČAPLJINA - Hrvatski Admiral Davor Domazet - Lošo, vodeći geostrateg na Blakanu, otkriva u razgovoru za Dnevno.ba kako je vehabizam kao pokret nastao u Velikoj Britaniji! No, prema njegovom mišljenju p

Bosna i Hercegovina Ljubuški dobiva veliku turističku zonu

Općina Ljubuški uskoro bi trebala dobiti veliku turističku zonu Miletina. Prostor ove turističke zone bi se trebao protezati od crkve u Cernu prema Miletini. Prvi koraci ka izgradnji ove turističke zo

Bosna i Hercegovina Sorensen zadovoljan mandatom u BiH

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je da je veoma ponosan na činjenicu da je tokom svog mandata u BiH potpisao 422 ugovora vrijedna gotovo 300 miliona evra.

Izdvojeno
Najčitanije