Sakrij oglas
 Veličina slova SPORNE IZJAVE U CHICAGU

Izetbegović i Komšić za opoziv konzula Pećanca, Radmanović protiv

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine član Predsjedništva Bakir Izetbegović zatražio je opoziv generalnog konzula naše zemlje u Chicagu Brane Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. siječnja, u Chicagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Za opoziv konzula Pećanca glasao je predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta suglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Chicagu, iako to nije službeni praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i suborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Chicagu BH konzul Brane Pećanac.


Vezane vijesti
  • Autor: Fena
  • Photo: -
  • Datum: petak, 24. siječnja 2014. u 15:24
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina Zahtjev za izuzećem Tužiteljstva USK-a u predmetu Lipovača i Gluhalić

BIHAĆ- U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je odgođena raspravna sjednica po žalbi Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK), nakon što je ovaj predmet s Vrhovnog suda ponovo vraćen u nadležnost Kantona.

Bosna i Hercegovina Tehnička misija MMF-a počela pregled porezni sistem RS-a

BANJA LUKA - Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, predvođena šefom Tehničke misije Dorom Benedek, počela je razgovore sa predstavnicima Ministarstva financija Republike Srpske u okviru opće

Bosna i Hercegovina Dodikov pakt sa ratnim zločincem Krajišnikom

BANJA LUKA - U Republici Srpskoj neophodno je graditi apsolutno jedinstvo i na principijelnim nacionalnim i državnim pitanjima u RS ne smije biti nikakvih razlika, zaključak je sastanka predsjednika R

Bosna i Hercegovina GRABAR-KITAROVIĆ: Došli smo vozilima zato što sam htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu

SARAJEVO - Temelj moga odnosa prema Bosni i Hercegovini je apsolutno poštivanje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, izjavila je danas u Sarajevu predsjednica Republike Hrvats

Izdvojeno
Najčitanije