Sakrij oglas
 Veličina slova Promjene

Reforma Federacije uvod je u reformu izbornog procesa

Izvorište većine političkih problema u našoj zemlji upravo je nepravedni, komplicirani i inžinjeringu podložni izborni proces. Tako redovito nakon svakih izbora na svim razinama, vlast formiramo u prosjeku po godinu dana.

MOSTAR - Reforma Federacije BiH, koju već više od godinu dana potiho vode dužnosnici američkoga veleposlanstva u BiH, mora riješiti pitanje izbora legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda. Bez rješavanja pitanja legitimnog izbora političkih predstavnika konstitutivnih naroda, nema ni rješavanja krize u kojoj se BiH nalazi. Također, nije moguće reformirati Federaciju i omogućiti njenu funkcionalnost bez ozbiljnih zadiranja u izborna pravila.

Izvorište većine političkih problema u našoj zemlji upravo je nepravedni, komplicirani i inžinjeringu podložni izborni proces. Tako redovito nakon svakih izbora na svim razinama, vlast formiramo u prosjeku po godinu dana.

Fenomen Komšić

Tijekom izbornoga procesa događaju se različite podvale; od biranja Željka Komšića za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dominantno glasovima Bošnjaka, preko kupovine glasova širokobriješke obitelji Lijanović, pa sve do ispraznih i ciničnih postizbornih rasprava o tomu tko je legitimni a tko nelegetimni politički predstavnik hrvatskoga naroda.

Također, ''fenomen Komšić'' je uveden i u Dom naroda Parlamenta FBiH. Tako, primjerice, SDP ima hrvatske izaslanike u tom domu iz Bosansko-podrinjskog kantona gdje stanuje zanemariv broj Hrvata. Te je izaslanike, kao i Komšića, izabrao bošnjački narod i oni njemu odgovaraju. Dakle, sve samo politikanstvo, neozbiljnost i prijevare.
Reforma Federacije stoga mora podrazumijevati i reformu izbornoga procesa. Konstitutivni narodi moraju moći, bez ikakvih problema, izabrati svoje političke predstavnike, jednako kao i svi ostali građani BiH, odnosno Federacije, koji se ne osjećaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati. Jednostavno se ne smiju nastaviti manipulacije izbornim procesom, jer one podrazumijevaju i manipulacije osjećajem pripadnosti jednom društvu. Te, pak, manipulacije mogu imati nesagledive posljedice.

S druge strane, prema do sada objavljenim preporukama ekspertne skupine koju je formiralo Veleposlanstvo SAD-a u BiH, vidljivo je kako reforma Federacije ide u smijeru njena pojednostavljivanja.

Spominje se smanjivajne broja kantona, ukidanje institucije predsjednika Federacije te uvođenje pozicije predsjednika Parlamenta Federacije. Također, eksperti su predvidjeli i postojanje četiriju ključnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji. Na te četiri funkcije bit će imenovani ljudi različitih nacionalnosti, što otvara put ka uklanjanju diskriminacije prema tzv. ostalima ili, preciznije, pripadnicima nekonstitutivnih naroda.

Smanjivajne broja kantona

Federacije je zrela za reformu. Današnje stanje u ovom entitetu jasno upućuje na zaključak da su promjene nužne. Danas imamo Vladu koja je formirana na prijevaru i uz nemoralno sponzorstvo međunarodne zajednice. U sadašnjoj Vladi nisu zastupljeni legitimno izabrani politički predstavnici Hrvata, nego su umjesto njih vlasti se dočepali politički oportunisti poput obitelji Lijanović ali i političke analfabete iz Hrvatske stranke prava kojoj je donedavno pripadao i predsjednik Federacije s trenutnim boravkom u pritvoru Živko Budimir.

Vlada koja je na taj način uspostavljena nije mogla ništa značajno ni uraditi. Smiješno je slušati federalnog premijera Nermina Nikšića i njegove ministre kako papagajski ponavljaju da je ova Vlada najbolja od svih dosadašnjih. Ne mislim da su neke prethodne vlade bivale bolje ili gore, ali aktualna platformaška Vlada udara jedan pod posljednjih čavala u kovčeg Federacije kakvu poznajemo.

Odnosi u Federaciji će se morati promijeniti. Politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka morat će postoći dogovor oko reorganizacije ovog entiteta koji je u potpunosti izgubio svoju svrhu. Ekspertna skupina, navodno, nije tretirala izborni proces. Naime, nisu željeli povlačiti nikakve granice. No granice izbornih jedinica u FBiH, od kojih bi jedna bila i s hrvatskom većinom, netko će prije ili kasnije morati povući.


Vezane vijesti
  • Autor: Ivo Jurišić
  • Photo: Berislav Jurič
  • Datum: ponedjeljak, 13. svibnja 2013. u 15:47
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina U Sarajevu organizirana prosvijedna šetnja povodom smrtnih kazni u Egiptu

SARAJEVO - Egipatski savez u Bosni i Hercegovini danas je Sarajevu mirnom šetnjom iskazo prosvijed protiv smrtne presude za 529 Egipćana koju je egipatski sud izrekao krajem ožujka članovima Muslimans

Bosna i Hercegovina VIDEO: Prijatelji iz Italije i Zagreba došli dati podršku mostarskim prosvjednicima

MOSTAR - Još jedan zanimljiv prosvjedni dan u Mostaru. Na današnjem okupljanju u gradu na Neretvi, koji je ušao u 71. dan, okupio se nešto veći broj građana negio što je bio slučaj proteklih dana.

Bosna i Hercegovina Lagumdžija: Laž da sam oduzeo diplomatsku putovnicu Aliji Izetbegoviću

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija demantirao je navode iz teksta objavljenog danas u "Dnevnom avazu" pod naslovom:

Bosna i Hercegovina U BiH niču novi kriminalni klanovi, na pomolu obračuni

BANJA LUKA - U BiH je moguće uspostavljanje "novog" kriminalnog odnosa među "utjecajnim" nositeljima organiziranog kriminala, koji bi rezultirao međusobnim obračunima.

Izdvojeno
Najčitanije